Tehnologie noua

Dupa ce se termina recoltarea cerealelor, primul pas catre creearea brichetelor este colectarea resturilor vegetale, prin imbalotarea lor. Balotii sunt sortati in functie de tipurile de biomasa din care sunt formati si stocati intr-un depozit ferit de umezeala pentru a pastra proprietatile de ardere. In momentul in care materia prima ajunge la o umiditate de 10 – 15 %, ea este pregatita de prelucrare, etapa care are trei pasi importanti:

Tocarea

Deoarece lungimea si grosimea paielor in momentul imbalotarii (70 – 100 mm) nu ar permite presei sa lucreze la paramentrii optimi, acestea trebuie tocate.

Tocatorul asigura o lungime a paielor de 2-5 mm, ideala pentru prelucrare.

Uscarea

Desi umiditatea paielor este scazuta in acest moment (10 – 15 %), pentru a obtine un produs de o calitate garantata, paiele trebuie sa ajunga la o umiditate de maxim 10%.

Trecerea biomasei prin uscator protejeaza brichetele de deteriorare si asigura proprietatile ridicate de incalzire

Presarea

Ultima parte si cea mai importanta din prelucrare este presarea biomasei cu ajutorul unui piston hidraulic printr-o sita circulara, care ii da o forma cilindrica produsului.

Forma produsului este mentinuta doar de presiunea exercitata in momentul productiei fara a se folosi alte substante chimice pentru a mentine integritatea fizica a brichetei.